Tehtävänäni on nyt siis etsiä verkosta omaan alaani liittyviä tietosuojakeskusteluita ja osallistua niihin sekä linkittää mahdolliset keskustelut tähän. Tietosuoja-asiat koskettavat tänä päivänä meitä jokaista, vaikka ensi ajattelulla ne kovin kaukaiselta kuulostavatkin. Jokaisen netin käyttäjän on siitä huolehdittava henkilökohtaisesti niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Melkeinpä mikä tahansa palvelu löytyy nykyään netissä ja tuskin kukaan voi enää välttyä niitä käyttämästä. Pankit, verot, ostokset, sairaustiedot, Kela ja monet muut vaativat omat kirjautumisensa ja salasanansa. Nämä erilaiset tunnukset ja salasanat on pidettävä visusti tallessa ja päivitettävä ne aika ajoin, oman tietoturvan varmistamiseksi.

Tehtävää aloittaessani löysin oman työpaikkani tietosuoja tiedotteen: https://www.alten.fi/henkilotietojen-kasittely/ en sitä aiemmin ollut lukenutkaan, mutta tämän perusteella näyttäisi että Alten:lla on asiat hoidettu ihan hyvin. Vain pienellä, ennalta määritellyllä porukalla on pääsy meidän henkilökohtaisiin tietoihin, eikä niitä jaeta kolmannelle osapuolelle. Intrassa on esiteltynä työntekijät, puhelinnumerot ja toimipaikat. Omaa alaani koskevia tietosuojakeskusteluita en valitettavasti löytänyt, joten tutkin tässä tehtävässä tietosuojakysymyksiä ihan yleisellä tasolla.

"Millaisia seikkoja sosiaalisia verkkotyökaluja työyhteisössä käyttävän henkilön pitäisi ottaa huomioon tietosuojan näkökulmasta?"

https://tietosuoja.fi/henkilotietojen-kasittely Löysin sattumalta tämän tietosuoja sivuston. Täältä löysin paljon ajantasaista tietoa tietosuojasta. Itse en työssäni ole käsitellyt toisten henkilöiden tietosuojattua aineistoa, joten ihan uutena asiana tätä nyt tutkinkin. Tärkeintä on varmasti tiedostaa, että kuinka tärkeästä ja arkaluontoisesta asiasta on kyse. Verkkoon jaettavassa tiedossa pitää noudattaa kunkin yrityksen sääntöjä ja myös vapaa-ajalla tulisi tarkkoin harkita minkälaisia tietoja yrityksestään jakaa. Hyvä vanha sääntö nettiin jakamisesta on se, voisitko kuvitella tekeväsi tämän päivityksen yhteisen kahvihuoneen seinälle? Kukaan tuskin siihen kaikkien näkösälle ainakaan kovin ankarin sanan kääntein moittisi työnantajaa, eikä välttämättä kovin suurellisesti sitä ehkä kehuisikaan. Joten aina on muistettava kultainen keskitie ja se, että tietoja on hankala, ellei mahdoton poistaa jälkikäteen verkosta.

"Millaista vahinkoa voi syntyä, ellei henkilökohtaisten tietojen suojasta huolehdita?" 

Tänä päivänä vaikkapa sosiaaliturvatunnuksen joutuminen vääriin käsiin, voi hetkessä aiheuttaa isoja ongelmia. Netin kautta on helppo vaikka tilata toisen "piikkiin" asioita tai vaikkapa luoda tunnuksia eri palveluihin. Jos joutuu identiteetti varkauden uhriksi, niin voisin kuvitella, että asioiden korjaaminen vie kovasti aikaa. Pankkitunnuksien katoaminen tai pankkikorttitietojen katoaminen lienee nykypäivänä yksi yleisimmistä netin haittavaikutuksista. Itsellekin on käynyt niin, että jonkun tilauksen myötä pankkikortti tietoni ovat joutuneet vääriin käsiin. Onneksi nettiostoksien turvarajat olivat kuitenkin 0 €, joten rahallista menetystä minulle ei tästä aiheutunut. Ainoastaan mielipahaa ja muutaman viikon odotus, jotta saan uuden kortin tilalle.

"Milloin henkilökohtaisten tietojen jakamisesta olisi hyötyä työyhteisölle?

Omassa työyhteisössä et näe erityisen hyödyllisenä henkilökohtaisten tietojen jakamista, mielestäni työntekijöistä löytyvyvät perustiedot riittävät vallan mainiosti. Sen sijaan, jos yrityksemme olisi enemmän henkilövetoinen, olisi henkilökohtaisten asioiden esille tuominen tärkeämpää. Hyvänä esimerkkinä tästä on esimerkiksi kauppias Sampo Kaulanen ja kauppiaan rouva. He ovat tuoneet henkilökohtaiset persoonansa ja tietonsa ja rakentaneet kaupan käynnin ja bisneksen sen ympärille. Heillä on paljon aktiivisia someseuraajia ja he hyödyntäivät somemarkkinointia taitavasti. Isossa insinööritoimistosta henkilöiden esiin tulosta voisi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Asioita kun hoidetaan muutenkin enemmän tiimeittäin kuin henkilöittäin. Joten suosittelisin jatkossakin Alten Finlandille faktoihin ja asiallinjaan perustuvaa somekuvaa.