Tehtävässä 2b, piti etsiä hakukoneen avulla tietoja itsestä. Millaisia tietoja löytyy? Onko tiedot oikeita? Kuinka voin vaikuttaa löydettyihin tietoihin ja voiko niitä poistaa?

Googlen avulla ensimmäisenä minusta löytyy osoitetiedot. Tämä ei tosin yllätä, koska puhelinnumeroni ei ole salainen ja sen myötä ei myöskään osoitetietonikaan. Toisena tuloksena on minun LinkedIn profiili. Tämäkään ei yllättänyt, koska olen koko kevään hakenut aktiivisesti uusia työpaikkoja ja sen myötä päivittänyt myös LinkedIn profiilin ajan tasalle. Google haussa esille tuli perustamani yrityksen tiedot. Nämä tiedot myös ovat julkisia.

Se mikä hieman yllätti oli minusta löytyvät vanhat "linkitykset" Raahen matkaoppaisiin. Olen ollut jäsenenä siellä vuosituhannen alussa vain noin vuoden ajan, siihen liittyivät myös minusta löydetyt google kuvahaut. Minun vanhoja ottamiani Raahen matkaoppaiden kuvia löytyy minun nimelläni.

Muuta tietoa googlesta en itsestäni löytänyt. Kaikki muut löydetyt tiedot koskivat jotain muuta Kaisua tai Tervo-sukunimeä tai näiden yhdistelmää. Mutta, kun lisäsin lainausmerkit nimeni eteen ja taakse, tietoja löytyi enemmän. Edellisten lisäksi tiedoista löytyi vanha koulukaverit sivuston profiili sekä yksi julkinen facebook kysymys vuodelta 2016. Nämäkään eivät aiheuta toimenpiteitä poistamiseen. Nykyään jos väärää tietoa googlesta löytyy, ne on mahdollista poistaa EU:n tuomioistuimen tuomion perusteella EU:n kansalaisilta. Google hakujen lopussa on teksti: "Osa tuloksista on ehkä poistettu eurooppalaisen tietosuojalain nojalla" Tämän jälkeen on lisätietoja painike, josta löytyy tarkemmat ohjeet väärän tiedon poistamiseen. Internet on kuitenkin niin valtava kokonaisuus ja ihan kaiken tiedon poistaminen on mielestäni mahdotonta, joten on hyvä välillä tarkistaa omia tietojaan ja tehdä korjauksia mahdollisimman nopeasti jos siihen on aihetta. 

Google kerää todella paljon tietoja käyttäjistään ja välillä olen kyllä miettinyt, mitäpä jos ne päätyy vääriin käsiin. Palveluna se on kuitenkin ehdoton, joten näin tavallisena käyttäjänä on kait vain luotettava hommien toimivuuteen.